MicroStrategy køber for yderligere $593 mio. (4 mia. kr.) i bitcoin
Kilde: X (tidligere Twitter)
Vi skal ikke længere end to måneder tilbage, før vi sidst skrev om, at MicroStrategy igen havde købt stort op i bitcoin – og nu gør de det igen. Virksomheden annoncerede i en ”8K-filling” torsdag, at de har købt for ca. 4 mia. kr. ($593 mio.) bitcoin i løbet af november 2023. En ”8K-filling” er en indberetning til det amerikanske finanstilsyn, som påkræves når børsnoterede virksomheder foretager væsentlige aktiviteter, der er relevante for dets aktionærer.
Fra den 1. november til den 29. november 2023 har MicroStrategy samlet set købt 16.130 bitcoin på tværs af dets datterselskaber. Den gennemsnitlige pris for købene udgør næsten $36.000 per bitcoin. Virksomheden ejer nu 174.530 bitcoin, hvilket svarer til en værdi på cirka 35,46 mia. kr. ($5,2 mia.) ved en gennemsnitlig købspris på $30.000.
MicroStrategy har valgt løbende at købe ind i bitcoin, men det seneste køb, er det største køb siden de i juni annoncerede at have købt 12.000 bitcoin over en periode på to måneder til en gennemsnitlig pris på $28.136 pr. bitcoin.
I starten af november udtalte MicroStrategy-grundlægger og CEO Michael Saylor, at godkendelsen – og herefter lanceringen - af bitcoin spot ETF'er vil være en "katalysatorbegivenhed", der vil gavne både hans virksomhed og alle med bitcoin-eksponering. ”Jeg tror, vi vil se mere og mere dækning fra traditionelle Wall Street-banker, når disse ETF'er gør bitcoin-eksponering tilgængelig. Mere dækning betyder mere uddannelse som betyder mere opmærksomhed, og det resulterer i mere interesse." Udtalte Michael Saylor på virksomhedens ”earnings call” i starten af november 2023.
MicroStrategy ville fortsætte med at give investorer mulighed for at opnå eksponering for bitcoin gennem virksomhedens beholdning, og det er ifølge Saylor ikke noget, der ville forsvinde, hvis verdens største kapitalforvalter BlackRock eller andre forvaltere, der kæmper om en plads for spot bitcoin ETF, får grønt lys fra det amerikanske finanstilsyn, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC).
Det er uklart, hvad der præcist gjorde MicroStrategy så optimistisk omkring bitcoin i november måned, udover at der har været en række overskrifter relateret til bitcoin spot ETF'er og den næste bitcoin halvering er ca. fem måneder væk - begge potentielle katalysatorer for en positiv prisudvikling.
BlackRock og Fidelty ansøger om ether spot ETF
BlackRock, verdens største kapitalforvalter, har i november 2023 indsendt en ansøgning om en ether spot exchange-traded fund (ETF). Dette signalerer en vedvarende interesse i kryptoaktiver og afspejler den voksende optimisme blandt investorer vedrørende godkendelse af krypto spot ETF’er.
iShares Ethereum Trust, der blev registreret i november og afventer godkendelse til notering på Nasdaq, er lavet for at give investorer eksponering til Ethereums kryptoaktiv, ether. Målt på markedsværdi er ether det næststørste kryptoaktiv i verden. BlackRock lancerer fonden som en "spot" ETF, hvilket betyder ejerskab af faktiske ether i stedet for futures produkter knyttet til kryptoaktivet.
I et parallelt træk har Fidelity ligeledes ansøgt om en ether spot ETF. Dette træk følger BlackRocks bestræbelser på yderligere at omfavne krypto som aktivklasse. Modsat BlackRocks ETF vil Fidelity’s Ethereum Fund blive noteret på en handelsbørs ejet af CBOE Global Markets – se figur 1 nedenfor.
Figur 1: Overblik over ether spot ETF-ansøgninger og deres deadlines
Udsteder, tickerkode og deadlines
Kilde: Bloomberg
Mens U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) tidligere har godkendt futures-baserede krypto ETF'er, har de endnu ikke taget stilling til spot ETF’er. Godkendelse fra SEC er dog en forudsætning for lanceringen af spot ETF'erne for ether, og afgørelsen vil også påvirke andre ETF'er, herunder BlackRocks seneste ansøgning. Både Fidelity og BlackRock har udtrykt interesse i at skabe ETF'er, der giver lettere adgang til eksponering i kryptoaktiver.
Spot ETF'er der holder enten bitcoin eller ether har potentiale til markant at påvirke kryptomarkedet. Som vi tidligere har skrevet, er disse fonde generelt mere tilgængelige for investorer sammenlignet med direkte køb af kryptoaktiver. En ”almindelig” handelsbørskonto kan give investorer adgang til forskellige ETF'er, der handler på samme måde som aktier og dækker aktiver lige fra hele aktiemarkedet til råvarer som guld, majs og sukker. Indtræden af anerkendte traditionelle spillere som Fidelity og BlackRock kan tiltrække en betydelig efterspørgsel som på sigt kan føre til prisstigninger.
Ethereums Dencun opgradering kan bane vejen for nye innovationer
Skalerbarhed har været et omdiskuteret emne blandt Ethereum-udviklere og brugere i årevis. Det er en af de primære kritikpunkter af Ethereum-netværket og en udfordring, som kerneudviklerne har forsøgt at løse i lang tid. Det er forventet at Ethereums Dencun opgradering vil være en løsning til denne udfordring, som indtil videre er planlagt i første kvartal af 2024.
Kort fortalt vil Dencun forbedre Ethereums skalerbarhed via ”rollups” og dermed ultimativt sænke transaktionsomkostningerne for at bruge Ethereum-netværket.
I 2021 tog efterspørgslen på at bruge Ethereum fart med NFT-boomen og den hurtige vækst af Decentral Finans (DeFi), hvilket gjorde skalerbarhed til et reelt problem. Den store efterspørgsel sammen med Ethereums begrænsning på 15 transaktioner pr. sekund sendte transaktionsomkostningerne i 2021 op på ca. 1.350 kr. ($200) og medførte lange ventetider på at foretage transaktioner. Dette var åbenlyst ikke bæredygtigt og ville på sigt få brugere til at skifte til et andet netværk. Faktisk migrerede mange brugere i denne periode til Solana-netværket på grund af dets lave transaktionsgebyrer. I et stykke tid så det ud til, at Solana ville være den store ”Ethereum-dræber”. Dog ser det nu mindre sandsynligt ud, selvom skalerbarhed for Ethereum stadig er en begrænsning.
Selvom The Merge har øget potentialet for Ethereum-blockchainen, har det ikke løst udfordringerne med skalerbarheden. Derfor er der kommet ”layer-2” løsninger som Optimism og Arbitrum. Disse løsninger er bygget oven på Ethereum og hjælper med at skalere netværket ved at behandle transaktioner uden for Ethereums ”layer 1” (eller ”base layer”). Disse løsninger kaldes almindeligvis "rollups", fordi de ruller, eller samler, transaktioner før de afregnes på én gang i stedet for én ad gangen.
I Dencun opgraderingen er det mere specifikt EIP 4844, som vil adressere skalerbarheden. Denne opgradering vil øge dataadgangen for layer-2-rollups via ”proto-danksharding”. Dette vil resultere i en reduktion af omkostningerne ved rollup-transaktioner, som vil komme slutbrugerne til gavn.
Som det lyder af navnet, ”proto” vil proto-danksharding kun være første fase for fremtidige skalerbarhedsopgraderinger, herunder endelig danksharding. Danksharding er en måde at gøre Ethereum mere skalerbart på og anvender samme koncept med at opdele nettet i shards, men i stedet for at bruge disse shards til at øge antallet af transaktioner, bruger den dem til at øge pladsen til grupper af data. Ved proto-danksharding indføres der ”blob-carrying” transaktioner, som muliggør at hver blok kan have mellem 1MB-2MB data. Dette er til en start x1,5 mere end i dag, mens planen er at øge dette med en faktor 5 for fremtidige opgraderinger – hvilket alt andet lige vil sænke transaktionsomkostningerne.
Hos GL21 CAPITAL tror vi på, at det er opgraderinger som disse, der kan være med til at øge adoptionen af krypto- og blockchainteknologien yderligere. Vi tror på, at hurtigere, større og billigere transaktioner kan muliggøre endnu flere innovationer end vi hidtil har set på Ethereum-netværket og en større brug af Ethereum. Selvom den nuværende transaktionsomkostning på Ethereum i skrivende stund er ca. 9,91 kr., så kan det stadig være mange penge at betale for at lave en ”mikrobetaling”, f.eks. i et online-spil, hvor beløbet kan være væsentligt lavere end de 9,91 kr. Dette løser layer-2 roll-ups allerede i dag, hvor en tilsvarende transaktion på Arbitrum koster 6,01 kr. (-39%) - men dette vil kun blive billigere i fremtiden med Dencun opgraderingen. Slutteligt kan det nævnes, at Vitalik Buterin selv i en Bankless-podcast har udtalt at rollup-teknologien er det, han er mest spændt på for fremtiden for hele Ethereum-økosystemet.
Deutche Börse vil lancere reguleret kryptohandelsbørs i 2024
Deutsche Börse, en af Europas største handelsbørser, har annonceret planer om at lancere en reguleret kryptohandelsbørs i 2024 og samtidig implementere stablecoins som en del af deres omfattende digitale strategi.
Den kommende handelsbørs er en del af Deutsche Börses ambition om at dække hele værdikæden af digitale aktiver, ifølge Thomas Book, der står i spidsen for handel og clearing. Selvom det ikke er bekræftet officielt, forventes børsen at have et institutionelt fokus. Deutsche Börse ejer allerede flertallet af aktierne i Crypto Finance, en handels- og mæglerplatform, som de erhvervede for 780 mio. kr. (100 mio. CHF) i 2021.
Den planlagte kryptohandelsbørs følger i kølvandet på andre traditionelle finansielle aktører, der har etableret institutionelt fokuserede handelsbørser. Börse Stuttgart, en mindre konkurrent, har allerede BSDEX, en kryptohandelsbørs, men med primær fokus på privatinvestorer, selvom den også tilbyder opbevaring af aktiver for institutionelle investorer.
I USA har aktører som Citadel Securities, Fidelity og Schwab dannet EDX Markets, en institutionel kryptohandelsbørs, der tilgås via børsmæglere, på linje med traditionelle aktiehandelsbørser – læs mere om dette i vores tidligere nyheder.
Ud over kryptoaktiver er Deutsche Börse også aktiv inden for ”tokeniserede” værdipapirer, fonde og alternative aktiver. Deres D7 digitale værdipapirregistrering, der er baseret på Distributed Ledger Technology (DLT), har allerede udstedt mere end 4.000 digitale værdipapirer til en værdi af over 22 mia. kr. (€3 mia.).
Deutsche Börse ser også på udvidelse af aktivklasser til ETF'er og har planer om at lancere en decentraliseret ”custody” løsning. Men har endnu ikke fastsat en specifik lanceringsdato.
Deutsche Börse har investeret betydeligt i det digitale aktivmarked gennem partnerskaber og opkøb, herunder opkøbet af fundsDLT, en platform til fondsdistribution med base i Luxembourg. De har også investeret i den ”tokenisering” platformen 360X sammen med Commerzbank med fokus på områder som kunst, musik og ejendomme. Derudover har Deutsche Börse været tidligt involveret i DLT-løsninger som HQLAᵡ, en platform brugt af store banker som JP Morgan, Goldman Sachs og ING.
Med andre ord er det tydeligt, at Deutsche Börse har store ambitioner for deres digitale strategi og er gået forrest på mange områder inden for mulighederne i kryptoindustrien. At Deustche Börse nu også bevæger sig ind i domænet for handelsbørser, er et positivt tegn og kan være et udtryk for den fortsatte institutionelle interesse i at investere i kryptoaktiver i et reguleret setup.
November stod på stormvejr for handelsbørser i USA
Kryptohandelsbørser med aktivitet i USA har haft en stormfuld november - en måned, som bekræfter, at USA stadig ikke står med åbne arme over for kryptohandelsbørser. Dog viser det samtidig en potentiel optimistisk fremtidsudsigt for krypto.
Den største begivenhed er uden tvivl at verdens største kryptohandelsbørs, Binance, er blev anklaget for at bryde sanktioner og love om pengeoverførsel. Virksomheden har accepteret at betale tæt på 30 mia. kr. ($4,3 mia.) i bøde, som umiddelbart er en af de største bøder i USA’s historie.
Stifteren af Binance, Changpeng Zhao, også kendt som "CZ", erklærede sig skyldig i Seattle for de anklager, han personligt stod over for, og accepterede at betale en bøde på ca. 341 mio. kr. ($50 mio.) og øjeblikkeligt træde tilbage som CEO for Binance. Richard Teng vil overtage som administrerende direktør. CZ erklærede sig skyldig i at overtræde ”Bank Secrecy Act” (BSA) og forårsage, at en finansiel institution har overtrådt BSA.
Ikke overraskende satte nyheden gang i kryptooverførelser ud af Binance. Ifølge data fra blockchainanalysevirksomheden CryptoQuant blev Binance’s beholdning af bitcoin formindsket med 5.000 BTC, mens Coinbase tilsvarende så en stigning på 12.000 BTC. Ifølge CryptoQuant selv, blev overførslerne primært drevet af privatinvestorer. Greta Yuan, Head of Research for platformen VDX har udtalt, at markedet stadig er nervøst over de seneste juridiske implikationer mod Binance, og vi på kort sigt vil se flere brugere flytte deres aktiver til andre handelsbørser. I de efterfølgende dage, kan det dog ses fra data, at in- og outflow fra Binance igen har stabiliseret sig – se figur 2 nedenfor.
Figur 2: BTC der flytter sig fra Binance (grøn linje) til Coinbase (lilla linje)
Antal BTC i reserve, 21. til 23. november 2023
Kilde: Cryptoquant.com
Men det er ikke kun Binance, som har været ramt i november. Handelsbørsen Bittrex Global, meddelte i november, at de afvikler deres globale aktiviteter få måneder efter lukningen af deres amerikanske afdeling på grund af "regulatorisk usikkerhed".
Derudover har U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) sagsøgt kryptohandelsbørsen Kraken og hævder, at den har opereret som en ikke-registreret handelsbørs.
"Vi er uenige i SEC's klage mod Kraken, står fast i vores opfattelse af, at vi ikke noterer værdipapirer, og planlægger at forsvare vores position kraftigt," har en talsmand for Kraken udtalt til Blockworks. Kraken-sagen bekræfter tendensen med, at SEC forfølger alle handlinger mod kryptohandelsbørser. SEC har tidligere på året påpeget lignende overtrædelser mod Coinbase og Binance.
Ifølge Michael Miller, analytiker fra Morningstar, ”har vi (red.) mange modstridende udtalelser mellem SEC og handelsbørserne vedrørende lethed ved registrering, og det ser ud til, at tingene vil forblive usikre, indtil vi har retslige udfald eller nye love vedrørende kryptovaluta".
Kryptohandelsbørserne i USA er under hårdt angreb fra de amerikanske myndigheder, hvilket til dels er ganske fair, givet der skal ”ryddes op” i industrien og tilliden til industrien skal genoprettes. Det ser dog ud til, at investorerne i markedet, så småt er begyndt at forstå forskellen mellem selve aktivklassen og de serviceudbydere, som opererer i industrien. Uagtet retssagerne forbliver de fundamentale egenskaber ved kryptoaktiver som f.eks. Bitcoin stadig intakte. Den dag hvor nyheden om Binance kom ud, d. 21. november, faldt prisen på bitcoin med -4,59% - men dagen efter var prisen oppe igen med +4,57% og er i skrivende stund væsentligt over. Dette ser vi hos GL21 CAPITAL som et positivt tegn og betyder netop at markedet er begyndt at kunne adskille tingene fra hinanden.
Comments